ZIMSKE BOJE ZDRAVLJA: ČAJEVI

13.12.2018

Dane, a pogotovo zimske najbolje je započeti ukusnim i toplim napitkom. Neki biraju dozu kofeina, a neki lekoviti napitak, poznatiji kao čaj.

Novi dan, ili bolje reći novi radni dan obično počinjemo sa toplim napitkom. Razmrdavamo sanjive trenutke i biramo kafu ili čaj, ovoga puta mi biramo lekovite čajeve, a dodajemo i još zdravije dodatke – limun ili đumbir.

Kakvo je samo bogatstvo kada su nam dostupni čajevi koji pozitivno utiču na naš organizam..A sada da vidimo kako možemo skupiti i koristiti dobrobiti od fenomenalnih biljaka od kojih pravimo ove tople, zimske napitke.

Šipak

...je bogat vitaminom C. Njegovo medicinsko svojstvo poznato je od davnina jer pored C vitamina poseduje i vitamin A, a onda i pomaže oko izbacivanja viška vode i uopšte oko digestivnog sistema – jača ga.

Bere se u jesen – u septembru i oktobru, po suvom i lepom vremenu. Beru se zreli, crveno-narandžasti, neoštećeni plodovi. Jer prezreo ili nedovoljno zreo plod sadrži znatno manje korisnih sastojaka. Oni se mogu i usitniti i staviti u rernu na 35 stepeni, dok plodovi ne postanu lomljivi.

Od lavande se skupljaju cvetovi, dok se kod ostalih skupljaju listovi za čaj. Gornji deo stabljike se seče par centimetara od zemlje, gde je stabljika i dalje zelena, a najveći procenat lekovitih materija je onda kada dođe do cvetanja biljke.

Samo ime lavanda potiče od latinske reči lavare, što znači kupati se, pa samim tim objašnjava osnovnu namenu suvog cveta i lavandina, eteričnog ulja. Eterično ulje ove biljke upotrebljava se za proizvodnju parfema i kolonjske vode.

Biljka nana, poznatija i kao menta deluje kao analgetik, ali poseduje i umirujuće dejstvo. Zbog svog specifičnog mirisa ona spada u najpopularnije biljke na svetu. Njeno eterično ulje sadrži mentol i menthon, što ovaj čaj čini lekovitom biljkom.

Domaći čaj protiv prehlade

Za ovaj čaj koji ćete sami napraviti i izboriti se sa prehladom biće vam potrebni šipurak, đumbir i matičnjak. Za jednu šolju čaja potrebno vam je 2g svežeg đumbira koji je važno da oljuštite, usitnite i prelijte sa šoljom vode. Kuvajte 10-tak minuta. U ovaj napitak stavite matičnjak i prstohvat ploda šipka. Ostavite da odstoji 10-tak minuta i možete ga poslužiti uz limun i med.

Preporučujemo tri šolje ovog toplog čaja u toku dana, i zima vam zaista neće moći ništa.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.