ZIMSKI UŽICI: GASTRO IDEJE ZA HLADNE DANE

02.03.2018

Tokom najhladnijeg doba godine po pravilu uživamo u najboljim jelima! Sarme, kiseo kupus, musaka i čvarci, samo su deo zimskog menija. Kako biste obogatili zimsku trpezu, donosimo vam nekoliko ideja koja će vam ulepšati hladne dane.

PITA OD KISELOG KUPUSA

Pored toga što se može jesti kao prilog, kiseli kupus je odličan za pravljenje pita od lisnatog ili dizanog testa. Za vrhunski gastro užitak iskombinujte ga sa sistno seckanom slaninom koja će mu dati poseban miris i aromu. U nastavku saznajte kako da na jednostavan način možete da spremite pitu sa kiselim kupusom za sve ukućane!

Sastojci:

-500 g kora za pitu

- 1 kg kiselog kupusa

- 300 dl ulja

- 300 dl vode

- so po želji

Kupus sitno iseckajte i prodinstajte ga na ulju. Dodajte vodu, a kada kupus bude mekan, sklonite ga sa šporeta i ostavite da se ohladi.

Dve kore prekrijte kupusom, pa još dve i na kraju sve urolajte. Ostatak poređajte na isti način. Podmažite pleh, stavite pitu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.

GULAŠ SA DIMLJENOM SLANINOM

gulas-sa-dimljenom-slaninom

Gulaš je zasluženo dobio posebno mesto na gastro mapi Balkana. Ovaj specijalitet dolazi u mnoštvu varijacija, sa različitim sastojcima i prilozima. Odlično se slaže sa palentom, njokama, knedlama i testeninom, mada je nekada i parče hleba dovoljno da zaokruši gušt. Donosimo vam recept za gulaš sa dimljenom slaninom koji morate probati. Na vama je da odaberete prilog i uživate kao pravi gurman.

Sastojci:

- 500 g Carnex dimljena slanina

- 1 kašika kima

- 1 paradajz

- 1 veza peršuna

- biber po ukusu

-100 g belog sira

- 500 g crnog luka

-2 sveže paprike

-5 čena belog luka

- so po ukusu

-2 kašike tucane paprike

- 2 kašike masti

Iseckajte crni luk na rebarca i stavite ga da se prži na masti. Kada je luk smekšao, nakon nekoliko minuta, ubacite slaninu da se fino i lagano prži. Stavite beli luk sečen na listiće. Posle 10 minuta dodajte seckani paradajz i papriku isečenu na kocke. Kuvajte 20 minuta.

Začinite tucanom paprikom, solju i biberom. Krčkajte sve dok se povrće lepo ne ukuva i servirajte na tanjir. Kim i beli sir pospite preko jela. Prijatno!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.