ŽITARICA KOJA TO NIJE: Kako pripremiti kinou?

23.02.2018

Sigurno ste više puta čuli za zdravstvene benefite kinoe, ali da li ste se zapitali šta je ona zapravo?

Kinoa se obično svrstava u žitarice, ali ona to nije! Ona pripada porodici trave, iako se na isti način priprema i ima slične nutritivne vrednosti kao žitarica.

Kinoa potiče sa Anda, a kod nas dobija svoje mesto u ishrani tek poslednjih godina, posebno među populacijom koja se hrani zdravo. Vremenom je dobila status super hrane zbog svojih nutritivnih vrednosti.  Kinoa sadrži više proteina od žitarica, bogata je mineralima i vitaminima i ne sadrži gluten. Uglavnom se služi kao dodatak  jelima u restoranima, ali postoji nekoliko načina na koje možete da je pripremite i kod kuće.

BELA, CRNA ILI CRVENA KINOA

vrste-kinoa

Semenke  kinoe su oblika manjih kuglica, veličine od 1-3 milimetra. Postoji više vrsta kinoe, ali na tržištu se najčešće mogu naći bela, crvena i crna. Najrasprostranjenija vrsta je bela kinoa. Ona se najlakše priprema, blagog je ukusa i koristi se uglavnom kao zamena za pirinač.

 Za razliku od nje, crvena i crna se ne upotrebljavaju umesto pirinča jer imaju imaju intenzivniji ukus koji može nadjačati ostale sastojke jela. Crvena kinoa ima ukus sličan orahu, a svoju primenu je našla među salatama, jer tokom kuvanja ne gubi svoju boju i oblik. Crna kinoa je za razliku od prethodne dve, nešto slađeg ukusa.

PRIPREMA KINOE

kinoa

Pre pripreme, kinou treba potopitu u vodu, kako bi se odvojili gorki delovi semena. Nakon tri sata, kada kinoa naraste, izvadite je iz vode i možete početi sa pripremom jela.

Ukoliko vam nedostaje vremena, postoji i brži način za pripremu. Kuvajte kinou desetak minuta, a zatim je dobro isperite. Kinoa se podjednako dobro slaže sa slatkim jelima, voćem i orašastim plodovima i slanim jelima sa povrćem i začinima. Kuvana kinoa je odličan dodatak supama, salatama i jelima sa povrćem.

Kinou možete koristiti kao zamenu za brašno, ali nemojte preterivati sa količinom, jer hleb može poprimiti gorak ukus. Odličan način da započnete dan je kaša od kinoe.  Pored toga, kinou možete jesti u svojstvu priloga, kao zamenu za krompir, pirinač i žitarice.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.